Een ordeloze bende

Het New York van Pieter Stuyvesant
Met illustraties van Danker Jan Oreel


Mariska Hammerstein
ISBN: 9789085605430
64 pagina's Gebonden
Eerste druk 2008
€ 14.90

Klik hier om dit boek te bestellen
 

Pieter Stuyvesant was de laatste gouverneur van de kolonie Nieuw-Nederland. Woedend over 'zijn mensen' die weigerden te vechten, heeft hij zich in 1664 aan de Engelse overvallers moeten overgeven. Nieuw-Amsterdam heet sinds die dag New York...

Historisch kloppend, avontuurlijk verhaal met leuke weetjes in kaders. Veel illustraties in kleur.

Fragment
Vandaag vergadert hij met zijn raadslieden om hen ervan te overtuigen dat ze de kolonie niet zomaar kunnen opgeven. De WIC zou moord en brand schreeuwen en hem als directeur-generaal de schuld in de schoenen schuiven. Ze zijn het met hem eens, maar een van hen waagt het toch op te merken:
'Zoals u zelf al net heeft aangeven, staan we er niet goed voor. We hebben te weinig mannen die een wapen kunnen hanteren en te weinig ammunitie. Wat ik onder het volk hoor, is dat men geen bloed wil vergieten. Ze vinden het zinloos, want we kunnen toch niet winnen.' Nou ja, zeg! Wat is dat voor houding! Woedend stampt Stuyvesant met zijn houten been op de grond.
Maar er zijn problemen genoeg, dat kan hij niet ontkennen. Hij en de kolonisten zitten als ratten in de val. Ze hebben niet genoeg soldaten, niet genoeg kolonisten en, dat is op dit moment nog het ergste, niet genoeg wapens, kogels en kruit om langdurig tegenstand te kunnen bieden. Er is zelfs nog maar zo weinig graan dat er nog maar voor drie dagen brood kan worden gebakken.


Op Historischehelden.nl kun je meer achtergrondinformatie en leuke activiteiten vinden: www.historischehelden.nl.

Foreign customers please pay here

 Kijk hier voor de
 INHOUDSOPGAVE (PDF)